Reformationen eller opgøret mod den katolske kirke blev først gennemført den 30. oktober 1536 i kongeriget Danmark, men det gik hurtigere i Slesvig-Holsten.
Da junker Christian (den senere kong Christian 3.) blev lensherre i Haderslev udpegede han i august 1525 den første reformerede præst Jens Sørensen til sognepræst i Vonsbæk.
I Vonsbæk bliver reformationen fejret ved en fest ved Vonsbæk kirke den 24. august 2025, hvor biskoppen holder dagens prædiken. (Mere om selve festen i næste nummer af Sognebladet, når det endelige program foreligger).
I 1526 fik Haderslev (også kaldet Nordens Wittenberg) sin første reformerede præst, hvilket blev starten på, at samtlige sogne i Haderslev len fik reformerede præster i perioden 1526 til 1528.
Præsterne blev uddannet i den nye lære ved præsteskolen i Haderslev. Der var lignende bevægelser i gang i Viborg, Malmø og på Fyn. Allerede i 1526 var statsmagten blevet så påvirket af reformationsbevægelsen, at kongen og rigsrådet besluttede, at paven ikke længere skulle godkende valget af biskopper.
Dermed var forbindelsen til Rom i realiteten brudt.
I 1537 kunne Christian 3. lade sig krone som luthersk konge. Også kroningen skete som noget nyt uden den katolske kirkes medvirken.
Dermed blev Danmark det første eksempel på et helt kongerige, som samlet gik over til den lutherske tro. Men hvad var i grunden reformationen?
Reformationen blev startet i 1517 af den tyske munk Martin Luther i byen Wittenberg, hvor han slog de 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg.
De 95 teser var 95 grunde til, at man ikke kunne betale sig fra en tur i skærsilden, for gennem ilden at blive renset fra sine synder, idet Luther ikke mente at der stod noget i biblen om at man kunne betale sig fra helvede.
Hvilket naturligvis mødte massiv modstand fra den katolske kirke.
Luther blev smidt ud af den katolske kirke og mange ønskede ham død, men han blev beskyttet af nogle af de tyske fyrster.
Reformationen havde stor samfundsmæssig betydning, idet kongen nu blev kirkens overhoved. Der skulle ikke længere betales tiende til kirken men til kongen, som også overtog kirkens store besiddelser.
Vi kalder i dag vores kristendom for den evangelisk-lutherske kristendom, eller bare for den protestantiske kirke, fordi Luthers 95 teser var protester mod den katolske kirke.
Nogle opfatter Luther som en slags Frans af Assisi, men det var langt fra tilfældet, hvilket tydeligt ses, når man besøger Wittenberg og Luthers store ejendom, hvor han havde stort folkehold, samt var gift og havde familie omkring sig, udover et stort antal munke som var i gang med at skrive biblen om fra latin til tysk.